HJEM  |  OM MIG  |  ARBEJDSPLADSEN  |  KONTAKT  |  GALLERIER  |  BUTIK  |  FAVORIT LINKS  |  TUTORIAL LINKS

 

GENEREL INFORMATION

I stedet for udførlige beskrivelser af materialer og teknikker ved hver enkelt vare i butikken har jeg valgt at forklare tingene i listeform her. Hvis du har et eller flere spørgsmål, som du ikke finder svaret på er du velkommen til at kontakte mig på ever@everclay.dk

MATERIALER:
Polyler - et PVC(=polyvinylclorid) baseret modelleringsmateriale (her i landet bedst kendt under navne som "Fimo" og "Cernit"). Det fås i et væld af farver der kan mixes indbyrdes så alle regnbuens farver kan laves. Det kan iblandes et væld af forskellige ting så udseende, beskaffenhed og tilmed duft ændres. Indtil hærdning (i almindelig husholdningsovn ved 110 - 130 grader celcius) kan det formes i indtil mindste detalje. Efter hærdning kan det saves, snittes, files, slibes og poleres. Vejer meget lidt, er meget fleksibelt og holdbart efter hærdning.
Bladmetal og metalfolie - bladmetal er ultratynde ark af rigtigt metal og metalfolie er metallisk udseende plastikark. Begge fås i mange farver og mønstre.
Pulver - fint pulveriserede metal- eller mineralpartikler (i guld, sølv, kobber og flere forskellige farver) bruges til skinnende overfladebehandling, til at fremhæve elementer i et mønster eller til at blande i leret for at ændre dets farve eller egenskaber.
Smykkedele - de fleste dele er nye forsølvede eller forgyldte metaller, kobber eller messing, men også dele fra ødelagte eller kasserede smykker kan være brugt. Alt er omhyggeligt undersøgt for fejl og er i allerbedste kvalitet. Kroge og stikkere på ørenringe er kirurgisk stål eller sterling sølv.
Perler og mellemrumsperler - er lavet af mange forskellige materialer, såsom glas, træ, ben, koral, metal, porcelæn, keramik, Bali sølv, plastik og også en bred vifte af halvædelsten. De fleste er nye, men som med smykkedelene kan der også være tilfælde af genbrug af ødelagte og kasserede smykker.
Metalråd - kobber, messing, forsølvet eller farvelakeret kobbertråd bliver brugt til indkapsling af nogle perler og vedhæng samt til fremstilling af mellemled, hemper og låsetøj.
Tråd og bånd - kun de bedste kvaliteter af tråd og bånd bliver benyttet når der laves armbånd og halskæder. Polyesterbetrukket rustfri stålwire, lædersnører, massive eller hule (sorte el. farvede) gummisnører og til visse armbånd benyttes en kraftig trådomvunden elastiktråd. Til nogle perlearbejder benyttes fiskeline eller stærk tråd. Memory wire bruges i både halskæder og armbånd og der vil også kunne ses et bredet udvalg af håndstrikkede snore og tynde chiffonbånd.
Lakering - Polyler fremstår mat efter hærdning, men kan slibes og poleres for at opnå en skinnende overflade. For at forhindre at bladguld oxyderer eller metal- eller mineralpulver slides af vil emner der er tilføjet disse, blive lakeret med enten mat eller blank acryllak som varmebehandles for at forhindre afskalning.

TEKNIKKER:
Mokume Gane - Japansk for "årer i træ". Det er en ældgammel japansk smedeteknik, som med stor succes er overført til polyler. Læs om den "ægte" Mokume Gane her.
Millefiori - Italiens for "Tusind blomster". En meget gammel glasteknik, der består i at fremstille glasstænger med et mønster (blomst) der løber hele vejen igennem. Stængerne bliver så skåret i skiver og brugt til brugskunst eller perler - på samme måde bliver polyler versionen af disse stænger (eller canes) brugt. Læs om teknikken og se nogle fantastiske brevvægte her.
Filigran - Endnu en gammel (guld)smede teknik som er overført til polyler. Se eksempler på fine smedearbejder  her
Mica Shift - Næsten alle mærker af polyler har farver, der foruden pigment også indeholder mikroskopiske, flade mineralpartikler som er blanke og skinnende på top og bund og matte og mørke på siderne. Ved at manipulere disse partikler så enten de blanke eller de matte flader vises i et mønster eller tilfældigt opstår en lys/skyggeeffekt der får et emne til at se tekstureret ud selv om det er helt glat.
Mica shift bliver også ofte kaldt *Spøgelsesbilleder*
Canes/canework: se Millefiori ovenfor.
Stempling/teksturering: Med gummistempler eller specielt fremstillede tekstureringsplader, diverse husholdnings dimser eller naturmaterialer kan man lave tekstur på lerets overflade. For yderligere at fremhæve tekstureringen kan mica- eller metalpulvere stryges på de hævede arealer. Der kan også stemples med blæk eller maling på leret.
Dichroic glas: Også en glasteknik, der er overført til polyler. Ved at lægge bladmetal, folie eller andre elementer i lag mellem flydende polyler opnåes en effekt der til forveksling ligner *den ægte vare* men uden dennes tyngde eller skrøbelighed. Læs mere om dichroic glas her.

VEDLIGEHOLDELSE:
Polyler, som behandles rigtigt, holder livet ud - og mere til.
Skrappe kemikalier vil ødelægge leret, ligesom visse fremdrivningsmidler i aerosoldåser. Hvis rengøring er nødvendig, brug da lunkent vand tilsat et par dråber almindelig flydende opvaskemiddel og en blød børste. Ellers kan blot aftørres med en fugtig klud.
Selv om polyler kan tåle lang tids kontakt med vand, kan andre dele af emnet måske ikke, f.eks. smykkedele og -bånd, nogle af de anvendte perler samt lakeringen på nogle af mine kreationer. Parfume, deodorant, hårlak m.m. bør anvendes og gives tid til *afdampning* inden du tager smykker af polyler på.
Udsættelse for direkte sollys over længere tid kan forårsage falmen af visse farver (smykker kan sagtens bruges på en solskinsdag, men anbring ikke en vase i et sydvendt vindue i længere tid).
Hold borte fra varmekilder og åben ild. Ved temperaturer på 75 grader vil polyler blive blødt og modtageligt for ridser, men det vil ikke umiddelbart skade emnet som efter afkøling vender tilbage til normalen. Ved temperaturer over 130 grader derimod, kan leret blive misfarvet og i værste fald smelte og derved afgive skadelige gasser.
Polyler knapper kan maskinvaskes på 40 grader og tørretumbles på laveste temperatur. Vend vrangen ud på tøjet og lad det køle af efter tørretumbling inden knapperne berøres. Må IKKE renses!

Hvis du er i tvivl vedrørende dette, så tøv endelig ikke med at kontakte mig.